Edward O. Thorp: Matematica productiva. Tu cum iti folosesti mintea?

Jucator de Blackjack profesionist respectat, Edward Thorp este considerat pionierul numerotarii cartilor de Blackjack si autor de best-seller-uri.

In 1962, DR Thorp a publicat prima sa carte, Invinge distribuitorul, o strategie castigatoare pentru jocul de douazeci si unu. Cartea a prezentat sistemul de numarare al zecilor, un system mathematic de pariere. Este vorba de o formula care determina pariurile in functie de cote.

In timpul perioadei petrecute la Institutul de tehnologie din Massachusetts, (MIT) ca professor de matematica, Dr. Thorpe a efectuat calatorii la Las Vegas cu prietenul si colegul Claude Shannon si sotia sa Betty. Mr. Shannon, un inginer si o matematiciana care apreciau jocurile de Blackjack si de ruleta. Un calculator care joaca avantajos a fost inventat de cei doi barbati in 1961(acesta este acum ilegal in majoritatea cazino-urilor). Testand si perfectionand sistemul sau de numarare a cartilor in cazino-uri (fondat de o organizatie underground), Dr. Thorpe si-a scris cartea si sistemul sau a fost aplicat in toate sistemele de numarare.

Dr.Thorpe a declarat urmatoarele: „Publicarea acestei carti este un eveniment rar in lumea pariurilor deoarece prezinta unul dintre putinele sisteme de pariere descoperite care chiar functioneaza. Este singurul sistem pentru a paria pe curse de cai cu suficienta analiza stiintifica pentru a ma convinge ca este viabil. Doi oameni de stiinta, Profesorul William Ziemba [Dr. Z] si studentul sau Donald Hausch [acum Doctor], au sustinut aceste idei cu analize solide... Bill Ziemba este un expert in cercetarea operationala si in gestiunea portofoliului, precum si in teoria si aplicatiile practice ale pariurilor... Domeniul sau principal de experienta, cercetarea operationala, vizeaza aplicarea matematicii in lumea reala.

In comunitatea matematica, ideea unui sistem de pariere matematic care sa invinga cazino-urile era de neconceput. Teoria lui Dr.Thorp a castigat aprobarea colegilor sai, dar proprietarii de cazino un au fost de acord. Cazino-urile din Las Vegas au anticipat reactia generata de cartea lui Thorpe si au modificat unele reguli de baza ale jocului pentru a creste dificultatea. Jucatorii au protestat imediat si au boicotat pana la reinstaurarea regulilor initiale; un compromis a fost gasit cu un joc la patru pachete in locul unui joc cu un singur pachet.

In plus de sute de articole scrise, alte carti de Dr. Thorpe sunt, Castiga impotriva pietei; un system care vizeaza bursa (scris in colaborare cu Sheen T. Kassouf), editia revizuita a Castiga impotriva distribuitorului, Ghidul de Blackjack de The Gambling Times (scris in colaborare cu Stanley Roberts), Probabilitatea elementara si Matematica pariurilor.

El are un succes financiar pe piata bursiera de-a lungul anilor. Combinarea teoriilor de Blackjack cu finantele a dat nastere conceptului de joc cu riscuri calculate pe piata bursiera. Cunoasterea lui profunda a probabilitatilor si statisticilor i-a permis sa distinga iregularitatile de prêt pe piata bursiera. Intr-un articol scris de Dr.Thorpe, O perspective asupra finantelor cantitative: Modele pentru castigarea impotriva pietei, el dezvaluie sursa ideilor sale. Ideile mele provin din reflectii, jurnale academice, lecturi generale si financiare, retele si discutii cu alte persoane. In fiecare dintre cele trei exemple, piata a fost ineficienta si ineficienta sau preturile necalculate au tendinta sa se reduca gradual de-a lungul anilor. Competitia scade veniturile asa ca o cercetare continua si o dezvoltare sunt recomandate.

Astazi, Dr.Thorp are o societate de succes in Newport Beach, California, Edward O. Thorp and Associates.





Daca esti interesat cum si-a folosit Edward abilitatile matematice pentru a-si creste substantial venitul :Having the Edge on the Market


Stumble Upon Toolbar

Niciun comentariu: