Fenteaza radarul:
1. În momentul în care poliţistul vă opreşte pentru depăşirea vitezei, la cererea dvs., el TREBUIE să aibă asupra lui şi să vă prezinte: certificatul de omologare a aparatului radar de către Biroul Român de Metrologie Legală, buletinul de verificare metrologică în termen de valabilitate respectiv 12 luni de la data efectuării verificării şi autorizaţia de operator radar pentru cel care vă încheie procesul-verbal. Lipsa oricăruia din aceste documente trebuie prevăzută de dvs. la rubrica „alte menţiuni” şi este caz de nulitate absolută a procesului-verbal.
2. Poliţiştii nu au voie să meargă cu radarul mobil oprit şi să-l pornească atunci când dvs. sunteţi foarte aproape de el. Aparatul radar, conform normelor metrologice, are o funcţie de autotestare care se face automat la fiecare pornire a aparatului. Cât timp în partea stângă jos a fotografiei apare litera „T” aparatul radar nu şi-a terminat autotestarea şi conform normelor măsurătorile nu pot reprezenta probe pentru aplicarea legislaţiei rutiere (mai apare şi o dungă albă care este exact peste ultima cifră din viteza prevăzută pe mijlocul fotografiei). De asemenea, tot conform normelor metrologice, poliţiştii nu au voie să folosească aparatul radar scos de pe suport deoarece nu se respectă unghiul de incidenţă şi nici nu au voie sa folosească un paravan pe care să-l ridice la apropierea autovehiculului.
3. Aparatul radar de tip staţionar nu poate fi amplasat în apropierea unei surse puternice de radiaţii electromagnetice, adică un stâlp de radio, televiziune, telefonie mobilă sau, cel mai des, o instalaţie electrică de înaltă tensiune. Normele pentru proiectarea şi amplasarea unei locuinţe prevăd pentru evitarea poluării electromagnetice amplasarea locuinţei la cel puţin 200m de o reţea electrică de înaltă tensiune. Deci, aparatul radar trebuie să fie cel puţin la 200m de instalaţia electrică de înaltă tensiune, în afara câmpului electromagnetic. Aparatul radar staţionar are lungimea fasciculului de 400-500m. Dacă acest fascicul este îndreptat spre instalaţia electrică de înaltă tensiune în timpul măsurării ceea ce se poate determina foarte uşor din fotografie, atunci distanţa la care trebuie să fie amplasat aparatul radar staţionar creşte până la 400-500m funcţie de unghi.
[...]
7. Camerele digitale amplasate pe drumuri nu sunt omologate de Biroul Român de Metrologie Legală (BRML) şi nu pot fi folosite pentru determinarea vitezei legale, ci doar pentru probarea unei depăşiri neregulamentare, trecerea pe roşu la semafor şi altele de acest gen.
... pentru vizualizarea articolului complet acceseaza Ciprian's blog
Fenteaza amenzile:
Unele amenzi acordate prin intermediul radarelor fixe au fost contestate in instanta, iar soferii au castigat anularea amenzii. Hiba se regaseste in faptul ca unele aparate nu au fost setate corespunzator. Conform normelor metrologice, aparatele pentru masurarea vitezei trebuie „sa fie prevazute cu o functie de autotestare, care sa poata pune in evidenta orice defect sau dereglare functionala, ce pot avea influenta asupra exactitatii de masurare. Aceasta functie trebuie sa fie activata automat la fiecare punere in functiune a cinemometrului. In cazul depistarii unor defecte sau dereglari functionale, acestea vor fi semnalate, iar functionarea cinemometrului va fi blocata".
Avocatul Iulian Urban a creat un ghid de contestare a amenzilor de circulatie aplicate prin camerele de supraveghere rutiera. "Am vazut pe forumuri pe internet ca extrem de multi soferi din Romania sunt in reala dificultate in momentul in care vor sa conteste o amenda de circulatie, pentru ca nu stiu cum sa procedeze, astfel incat am decis sa le pun la dispozitie un ghid pe care sa il urmeze atunci cand se trezesc ca primesc acasa amenzi pentru contraventii rutiere constatate prin intermediul camerelor de supraveghere", sustine Urban.
Rep: Care este primul lucru catre trebuie facut, dupa ce ne vine o amenda acasa?
Iulian Urban: In primul rand trebuie sa va asigurati ca toate datele dumneavoastra sunt completate cu exactitate. Daca datele personale precum nume/prenume, numar de inmatriculare, carte de identitate, descrierea contraventiei, incadrarea ei in drept, sunt incomplete sau incorecte, acestea constituie motive de anulare a amenzii aplicate. Verificati daca procesul-verbal primit de dumneavoastra contine toate aceste date! Apoi trebuie sa verificati data la care a fost aplicata sanctiunea si sa incercati sa va aduceti aminte cat mai multe detalii.
Articolul 17 spune "Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu de instanta".
Rep: Care este cel mai facil sau cel mai des intalnit motiv pentru care au fost contestate in instanta amenzile?
Iulian Urban: Trebuie sa verificati daca procesul-verbal constatator al amenzii v-a fost trimis in termen de maxim 30 de zile de la data aplicarii acesteia (adica de la data intocmirii procesului-verbal de amenda) pentru ca, daca Politia v-a trimis amenda cu depasirea acestui termen, amenda este lovita de nulitate si este desfiintabila in gata judecatorilor, conform art. 25, alineatul [2] din OG 2/2001.
Rep: Exista alternativa la amenda?
Iulian Urban: Prin legea 352/2006 s-au adus completari Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor. Astfel, legea a adus modificari importante in privinta regimului juridic al prestarii unei activitati in folosul comunitatii. Initial, aceasta era stabilita numai prin lege si numai pe o durata ce nu poate depasi 300 de ore. Sanctiunea prevazuta mai sus se stabileste alternativ cu amenda. In cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii (nu a contestat in termenul legal la instanta amenda primita si nu exista posibilitatea executarii silite, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instanta de judecata pe a carei raza teritoriala s-a savarsit contravenienta, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama de partea din amenda care a fost achitata.
La primul termen de judecata, instanta, cu citarea contravenientului, poate acorda acestuia, la cerere, un termen de 30 de zile, in vederea achitarii integrale a amenzii.
Rep: Ce se mai poate contesta?
Iulian Urban: Una din probele Politiei ce par infailibile este cea legata de radar/ camera de supraveghere . Experienta arata insa ca lucrurile nu stau chiar asa. De exemplu, masuratorile cu radare nu pot fi folosite ca probe in instanta daca fotografiile au fost facute in conditii de ceata, ploaie, ninsoare sau furtuna si, ca urmare, culoarea masinii, numarul sau soferul acesteia nu pot fi determinate absolut fara dubiu.
Acelasi lucru daca aparatul este unul de tip stationar si inregistrarea este facuta in miscare, neregula care se intimpla frecvent, sau daca in momentul inregistrarii exista simultan mai multe masini, iar autoturismul vizat nu poate fi clar evidentiat in fotografia-proba: numar, culoare, sofer. Atentie! Fata soferului trebuie sa fie identificabila fara dubiu, pentru ca in cazul masinilor de firma, acestea sunt conduse chiar in aceeasi zi de mai multe persoane din cadrul companiei respective, iar sanctiunea se aplica soferului nu masinii ori firmei asa ca el trebuie identificat fara dubiu.
In plus, pe fotografie sau film trebuie sa apara obligatoriu data si ora la care a fost efectuata masuratoarea, valoarea vitezei, sensul in care s-a deplasat masina si faptul ca a fost efectuata anterior auto-testarea radarului / camerei de supraveghere(un test care se face ca exercitiu, cu prima masina care trece).
Avocatul Iulian Urban poate fi contactat pe adresa de e-mail iulian.urban(at)gmail(dot)com, pentru mai multe informatii.
Articol de Alexandra Petrusca
Despre gândirea culinară
Acum 6 ani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu