Exista o varsta in care iti doresti sa faci multe. Chit ca unii vor sa faca bani multi, sa traiasca mai bine... chit ca unii ar vrea sa calatoreasca peste tot in lume, sau macar in China :D ...altii, stiu si eu, poate ar vrea sa citeasca toate cartile din biblioteca facultatii lor, in timp ce altii ar vrea sa afle cata bautura poate incape stomacul lor (nemancat)... la varsta adolescentei fiecare vrea cate ceva. Din pacate unii raman doar cu sperante si nu apuca sa guste nimic din ce si-au propus. Viata trece uimitor de repede. Pentru cei care vor sa plece din tara cu destinatia America de Nord, am urmatoarele informatii:
Sunt student si vreau sa ajung in America vara asta:
Viza de student F1
Coditzii de obtzinere:
- un sponsor sau suma ceruta de unitatea de invatzamant in contul personal
- formularul I-20 ( acceptare intr-o unitate de invatzamant academica)
- testul de limba engleza (TOEFL)
- alte teste de specialitate daca e cazul (GMAC, GMAT, GRE …etc)
Orice persoana care indeplineste conditziile de mai sus, poate cere viza de student. Daca persoana este deja in US are shanse mai mari sa obtzina viza, chiar si in cazul in care aplica pentru un Community College, sau un curs de engleza de scurta durata.
Daca persona care aplica, se afla in Romania, este mai bine sa aleaga o Universitate sau sa urmeze un Masterat sau un Doctorat, pentru ca shansele de obtzinere a vizei sunt mai mari in astfel de cazuri.
-trebuie sa
a)fii la o facultate acreditata de stat;
b)urmezi cursuri la zi;
c)ai media minim 7;
-se acorda viza de tip J1;
Acest tip de viza cuprinde mai multe categorii de persoane ca de exemplu: studentzi , absolventzi de universitatzi, tineri cu o anumita specializare sau experientza.
Programul AuPair
Prin intermediul acestui program tineri intre 18 si 26 de ani se pot angaja ca "baby sitter" in cadrul familiilor americane pe o durata de maximum 12 luni. Programul de lucru nu poate depasi 10 ore/zi sau 45 ore/saptamina.
Participantzii la acest program trebuie sa cunoasca bine limba engleza, sa aiba echivalentul a cel putzin 2 cursuri academice ( altfel spus cam un trimestru de cursuri universitare) si sa participe la un curs de pregatire care de obicei este platit de familia gazda si de agentzia de plasare.
Pe toata durata sederii in SUA, participantzii AuPair au sansa de a se inscrie la cursuri universitare, insa familia gazda va putea acoperi numai pina la $500 din cheltuieli de scolarizare.
Salariul variaza in limitele $150 ~ $350/saptamina deoarece in calcul intra mai multzi factori ca de exemplu:
1. numarul de ore lucrate si numarul de copii in grija.
2. zona geografica si pretzul vietzii in zona respectiva.
3. tipul de locatzie: aupair-ul locuieste sau nu cu familia la care ingrijeste copii.
4. experientza
5. plata sau nu a unei asigurari de sanatate si a unui numar de maximum 5 zile de boala/an.
De regula intre familia gazda si persoana care participa la programul AuPair se incheie un contract.
Programul AuPair este bine documentat legal in SUA prin CFR 22 articolul 62.
Gasiti in fisierul alaturat o lista cu sponsori in cadrul acestui program Sponsori AuPair .
Programul "Summer Work & Travel"
Programul "The Summer Work & Travel" este un program autorizat de Congresul Statelor Unite si a fost creat ca sa atinga obiective educationale prin intermediul schimbului de studentzi la nivel international si implicarea acestora in viatza de zi cu zi din SUA ofterind in acelasi timp oportunitatzi de munca temporara.
In baza acestui program, tineri studentzi pot intra in SUA si lucra ptr maximum 4 luni pe durata vacantzei de vara. Regulamentul actual permite studentzilor sa revina in SUA in cadrul acestui program de schimb cultural.
Studentzii vor fi platitzi cu salarii asemanatoare cu cele ale studentzilor americani.
Exista o suma minima de plata stabilita de guvern ( minimum wage ) si angajatorul are obligatzia sa informeze studentul despre aceasta si sa respecte regulamentele federale.
Institutzia care sponsorizeaza programul trebuie sa furnizeze un loc de munca studentului iar in cazul in care nici un loc de munca nu a fost furnizat, va trebui sa ajute studentul cu toate informatziile necesare gasirii unui job.
Este demn de precizat ca "US Department of State" interzice angajarea in familiile americane ca ajutor intern, sau in companii care cer participarea cu o suma de investitzie la inventarul de lucru.
Deasemeni este interzisa angajarea in institutii din domeniul sanatatzii si ingrijirii medicale unde se cere o pregatire speciala.
Cea mai mare parte a studentzilor gasesc joburi in domenii care nu cer o calificare deosebita. Asta nu inseamna ca ei nu pot aplica ptr posturi din cadrul firmelor mari. Singura conditzie: sa nu se depaseasca durata de 4 luni din timpul vacantzei de vara.
Gasitizi aici o lista cu principalii sponsori din SUA pentru acest program: Sponsori ptr programul "Summer Work and Travel" .
Un alt tip de program ar fi cel care se bazeaza pe o specializare salarizata intr-un anumit domeniu (printre care si medicina).
Gasiti aici o lista ( incompleta ) cu sponsori din aceasta categorie: Alte tipuri de sponsori si programe .
In general, viza J1 se poate prelungi si se poate preschimba intr-un alt tip de viza. Daca posesorul de viza J1 este subiectul sectziunii 212 E , respectiv este sub conditzia de revenire in tzara de origine pentru doi ani, atunci este absoluta nevoie sa aplice pentru eliminarea conditziei (waiver) in cazul in care doreste sa treaca intr-un alt tip de viza sau sa se casatoreasca cu un cetatzean american urmînd procedura de Green Card.
Sunt prin tara si vreau sa plec spre S.U.A:
Viza de munca H-1B
Pot beneficia de o viza de lucru H1B, cetatenii romani care sunt specializati intr-un anumit domeniu profesional care necesita cunostinte deosebite de specialitate.
Pentru a va incadra in categoria vizei H1B este nevoie sa fi absolvit o facultate de cel putzin 4 ani.
Studiile superioare, daca nu sunt complete, pot fie echivalate cu experientza in domeniul respectiv, fiecare an de studiu putând fi inlocuit cu 3 ani de experienta in domeniu.
Acest tip de viza se da pe 3 ani si se poate prelungi o singura data cu inca 3 ani. In cazuri exceptzionale, ca de ex: desfasurarea procedurii de Green Card neterminata inca, se mai acorda inca un an de prelungire.
Cel mai mare beneficiu al acestei vize este faptul ca pe durata ei se poate incepe procedura de Green Card.
Un alt beneficiu ar fi faptul ca dependentzii purtatorului vizei H1B il pot insotzi pe acesta in US cu viza H4.
Dependentzii posesorului vizei H1B, adica posesorii vizei H4, nu au drept de munca, dar au drept de studiu si de calatorie.
Procesarea dosarului dureaza intre 3 si 6 luni din momentul depunerii dosarului la USCIS, iar numarul de vize H1B emise anual este limitat. Exista si posibilitea procesarii dosarului in termen mult mai scurt (15 zile) daca se plateste o taxa de urgentza de 1000$.
Redam mai jos o lista ( incompleta ) cu principalele site-uri care se constituie in banca de date ptr. joburi in SUA:
Aici se pot gasi angajatori dispusi sa sponsorizeze viza H1B.
# Monster Jobs Bank
# Jobster
# Computer Jobs
# Hot Jobs
# Career Builder
# America's JobBank
# Dice Jobs Bank
Viza de munca temporara H-2B
Acest tip de viza este de tip "nonimmigrant", poate fi data pe cel mult un an si poate fi prelungita de 2 ori.
Maximul de valabilitate admisa este in total de 3 ani.
Aplicatzia trebuie sa o faca angajatorul care uneori trebuie sa obtzina un certificat de munca temporar de la Departamentul de Munca din US.
Aplicatzia se depune nu mai devreme de 4 luni fatza de data ofertei de munca (data inceperii lucrului) si cu cel putzin 45 de zile inainte de data ofertei de munca (data inceperii lucrului).
In Romania exista firme specializate in recrutarea fortzei de munca pentru acest tip de viza.
Viza H2B se poate transforma in orice alt tip de viza si pe timpul derularii ei se poate incepe procedura de Green Card, cu conditzia sa avetzi sprijinul angajatorului (adica o aferta de munca de lunga durata din partea lui).
Si posesorii acestei vize pot fi insotzitzi de dependentii lor (sot/sotie, copii), care pot solicita viza H4.
Angajatorul american poate face aplicatzie pentru lucratori calificatzi sau necalificatzi ce indeplinesc nevoi/locuri de munca temporare sau sezoniere pentru firma respectiva, pozitzii pentru care muncitorii americani nu sunt suficientzi sau nu sunt disponibili.
Numarul maxim de vize H-2B eliberate anual se situeza in jurul a 66.000 .
Trebuie mentzionat ca exista totusi o lista cu ocupatzii ptr care nu se pot obtzine certificari de munca, si implicit nu se pot elibera vize H-2B.
Avetzi aici lista cu meseriile ptr care se considera ca exista deja un surplus de lucratori in SUA: Lista B .
Viza de munca temporara H2A
Este identica cu viza H2B , doar ca persoanele ce se califica vor munci in agricultura.
Viza de munca L1
Este potrivita pentru persoanele care doresc sa se transfere la o companie in US care este parte din compania in care lucreaza in Romania.
De obicei este vorba de o companie internatzionala. Conditzia esentziala este sa fi lucrat cel putzin un an de zile, in ultimii trei ani, in compania rspectiva si sa fi fost pe post de manager executiv ori specialist intr-un anumit domeniu profesional.
Aceasta viza dä drept de calatorie libera si posibilitatea de a aplica pentru permis de munca, dependentzilor detzinatorului vizei L1. Si acest tip de viza permite inceperea procedurii de Green Card pe durata validitatzii ei.
Mai multe informatii gasesti aici:
US Immigration for All
Site-ul studentilor care au lucrat sau care vor sa lucreze in America:
http://www.wtusa.ro/
Work and Travel cu Dan
Cel mai bun blog despre S.U.A
Despre gândirea culinară
Acum 6 ani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu