Amza Pellea






















compendium.ro

Amza Pellea - n. 7 aprilie 1931 în Băileşti, Dolj - d. 12 decembrie 1983 în Bucureşti. Indragit actor roman, nascut in Oltenia, la Bailesti. A avut o cariera fulminanta in film si teatru, interpretand magistral roluri devenite, si din acest motiv, celebre. A debutat in teatru in 1956 pe scena Teatrului National din Craiova, iar in film in 1961 in "Setea". A mai jucat constant la Teatrul de Comedie si Teatrul National Bucuresti, ultimul rol jucandu-l pe scena unde a debutat, la Craiova, in 1983. In paralel, a jucat roluri principale in filme ca "Mihai Viteazu", "Dacii", "Nemuritorii", "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte", "Nea Marin Miliardar". In perioada 1973-1974 a fost director la Teatrul National din Craiova. Spre sfarsitul anilor ’70 a inventat personajul Nea Marin, un oltean hatru din orasul natal, Bailesti, personaj devenit ulterior popular si neegalabil. Pe langa calitatile actoricesti, a fost inzestrat cu extraordinare calitati umane, modestia, bunul simt si bunatatea sufleteasca pe care le avea devenind atuuri prin care oricine l-a cunoscut l-a si indragit. A plecat in lumea dreptilor la sfarsitul anului 1983, fiind inmormantat la cimitirul Bellu din Bucuresti.




Filme:

1961 Setea
1965 Neamul Şoimăreştilor, Camera albă
1966 Haiducii, Răscoala
1967 Dacii
1968 Columna
1971 Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte
1974 Proprietarii, Un comisar acuză, Nemuritorii, Porţile albastre ale oraşului, Stejar, extremă urgenţă
1977 Boschet de Veneţia, Accident, Împuşcături sub clar de lună
1979 Nea Mărin miliardar, Braţele Afroditei, Mihail, câine de circ
1980 Duios Anastasia trecea, Casa dintre câmpuri
1981 Poarta de aur a incaşilor, Capcana mercenarilor, Şantaj, Spectacolul spectacolelor, Detaşamentul „Concordia”, Ana si „hoţul”
1983 Imposibila iubire







articol mai vechi/ 9am.ro
O casa memoriala dedicata regretatului Amza Pellea a fost inaugurata duminica dimineata 01 sep 2008, la Bailesti (judetul Dolj), satul natal al marelui actor. Muzeul a fost ridicat la initiativa primarului din Bailesti, cu sprijinul localnicilor.

“Amza a iubit viata si oamenii si a daruit iubire cu generozitate. Astazi, dupa 25 de ani de cand nu mai este pe acest pamant i se raspunde cu aceeasi moneda: cu dragoste”, a spus fiica actorului, Oana Pellea, citata de Pro Cinema.



Stumble Upon Toolbar

Niciun comentariu: